torstai 5. kesäkuuta 2014

Norskprøve 3

Nyt on sitten Norskprøve 3 suoritettu. Koe oli kahdessa osassa, eli viime viikolla oli kokeen kirjallinen osuus ja eilen kävin suorittamassa suullisen osuuden. Kirjallisen kokeen kuuntelun- sekä luetun ymmärtämiset menivät mielestäni hyvin. Teimme kokeen täysin virtuaalisesti, eli kuuntelussa meillä oli omat korvakuulokkeet, joka teki ymmärtämisestä aivan erilaisen kokemuksen kuin opettajan nauhalta ja luokan peräällä istuessa. Tiedän kyllä tehneeni pari virhettä, mutta tällä tasolla virheitä saa kyllä jonkin verran ollakin. Essee sen sijaan ei mennyt niinkuin halusin. Siinä oli kolme aihetta, joista piti kirjoittaa 90 minuutissa. Ensimmäisenä tehtävänä oli kirjoittaa mitä näet kuvassa. Kuvassa oli erilaisia ihmisiä kävelemässä kaupungilla. Se oli mielestäni ihan helppo tehtävä. Eipä kai siihen sen kummempia tarinoita tarvinnutkaan vastailla. Seuraava oli sitten vaativampi. "Kerro minkälaiset ovat häät kotimaassasi". Siis mitä? Enhän mä ole opiskellut juurikaan hääsanastoa. Viimeksi opiskelin häistä perussanastoa viime vuonna meidän ensimmäisestä norjankielen kirjasta På veistä. Enkä muutenkaan tiedä juurikaan häistä noin aiheena. Monen monta vuotta sitten käynyt häissä viimeksi. Kirkollisissa siis. Pari vuotta sitten olin kyllä kaasona maistraatisissa häissä. Sitä nyt ei voi mielestäni niin häiksi kutsua. Periaatteessa vain nimi paperiin ja parin minuutin puhe ja valojen valaminen. That`s it. Joka tapauksessa esseeni meni vähän miten meni. Viikon Suomen reissulta juuri palatessa, pää vielä kipeänä ja maksa ylikierroksilla ei muistunut kaikki norjan kielen hienot leddsetningit ja muut korrektit kieliopilliset hienoudet mieleen. Toivottavasti sain edes adjektiivit oikeaan muotoon. Vähän kyllä huolestuttaa. Viimeinen kirjoitustehtävä oli sitten lyhytvastaustehtävä, jossa piti kirjoittaa viesti talonyhtiölle joka on päättänyt kieltää kaikki lemmikkieläimet talossa ja olen eri mieltä. Kaipa se meni ihan ok. Vaikea sanoa. Se jää nähtäväksi kun saan vastaukset parin viikon päästä. Jännittää.

Eilen olin suullisessa kokeessa. Suullinen osaaminen on minusta haastavinta. En käytä kieltä ollenkaan, joten se ei ole niin hyvin painettuna päähäni ja muistiini. Tarvitsen paljon aikaa löytääkseni oikean sanan ja muodostaakseni oikeaoppisen lauseen. Eilen sitten oli niin hermostuttava tilanne, että tuntui siltä, että kaikki sanat vain hävisivät päästäni. Kauheaa. Kaksi opettajaa paikalla arvioiden osaamistani toisen oppilaan kanssa. Minulta kysyttiin "Mitä julkista liikennettä käytät" Ööö, en käytä. Omistan auton. Ja öö, mikä onkaan ratikka norjaksi? No se meni penkin alle. Seuraavassa tehtävässä tuli keskustella toisen opiskelijan kanssa "minkäläinen on hyvä opettaja". Vaikeaa.. No ainakin, inspiroiva.. Ja öö.. inspiroiva? Voi ei. Annoin toisen opiskelijan hoitaa suurimman osan puhumisesta. Kun oma vuoroni taas tuli hävisi kaikki adjektiivit päästäni. Miten musta tälläinen jännittäjä on tullut? Tai, kai mä aina olen ollut. Viimeinen kysymys minulle oli kertoa ovatko norjalaiset liian keskittyneitä urheiluun ja hyvinvointiin. Se meni kai ihan ok, oli helppo kierrellä aihetta kuvaillen Norjan luonnon tarjoamia mahdollisuuksia erilaiseen urheiluun.

Nyt saan sitten muutamisen viikkoa odotella vastauksia ja jännittää kuinka koe loppujen lopuksi meni. En oikeasti osaa sanoa. Toivottavasti läpäisin, mutta jos en niin kyllä voin sanoa, että pettymys tulee olemaan suuri. Oma vikani ja olisi vain pitänyt lukea ja harjoitella enemmän. Mutta toivottavasti meni paremmin mitä uskon. Ei kai tällä tasolla mitään ihmeitä tarvitse osatakaan.

2 kommenttia:

  1. Olin prøveleder meillä noissa kirjallisissa kokeissa. Mietin juuri samaa tuosta hää-aiheesta. Entäs jos ei ole ollut häissä kotimaassaan? Meillä on paljon nuoria oppilaita, joilla ei varmaankaan ole kokemuksia kaikenlaisista asioista. Noissa suullisissa kokeissa jännittää aivan varmasti ja sehän vaikuttaa ulosantiin, mutta sensorit tietävät kyllä sen.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni vähän epäreilu aihe. Varsinkin, sillä osalla meistä oli aiheena esimerkiksi kertoa nuoruusvuosistaan. Se olisi ollut niin paljon helpompi ja laajempi aihe kirjoittaa. Tai olisivat edes muuttaneet tehtävän "Kerro jostakin juhlapäivästä kotimaaassasi". No, kaipa nämä testin tekijät tietävät mitä tekevät..

    VastaaPoista