keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Viimeisiä viedään

Nimittäin tämän luokkani kanssa. Jäljellä olisi kaksi päivää koulua, jonka jälkeen alkaa heti maanantaina uusi ryhmä. Uusi opettaja on nuori ja Kristiansandista kotoa oleva nainen. Vaikuttaa tosi mukavalta ja energiseltä. Tuleva luokkani koostuu eri maalaisista opiskelijoista. Aika iso osa miespuolisia opiskelijoita verrattuna mihin olen nyt tottunut. Omalla luokallani kun on tällä hetkellä vain kaksi miespuolista opiskelijaa. Aikamoinen akkavalta.Valtakausi on nyt tullut päätökseen ja taidan siirtyä vähemmistön puolelle. No, mutta mikäs siinä. Täytyy kyllä myöntää, että vähän jännittää. Toivottavasti ihmiset ovat mukavia ja vastaanottavaisia. En usko, että parempaa luokkaa tosin on mihin olen nyt tottunut. Ainakin yksi positiivinen asia on se, että tulevat luokkalaiseni puhuvat jatkuvasti norjaa. Oman luokkani iso ongelma on se, että kaikki puhuvat tauoilla englantia. Tämä tulee nyt siis toivottavasti muuttumaan. Kielen oppimisen kannalta erittäin tärkeää on käyttää kieltä!

Sovimme Kristianin kanssa eilen, että yritämme alkaa käyttää enemmän norjan kieltä keskenämme. Eilen puhuimme noin tunnin verran norjaa. Sen jälkeen se unotui ja keskustelumme olivat tottumuksen mukaan englanniksi, mutta hei, tästä se lähtee! Ja oikeasti se meni tosi hyvin. Tottakai piti sanoa sanoja ja välillä lauseitakin englanniksi, mutta pääasia on se, että pääsen hyödyntämään oppimaani. Ompa palkitseva tunne.

Eilen saimme uudet kirjat jo kotiin valmiiksi. Pitää vähän vilkuilla mitä opetusta olen menettänyt, mutta näyttäisi siltä, ettei juuri kielioppiasioita ole käyty sen kummemmin läpi. Tuleva luokkani on meitä viisi kappaletta edellä. Aikamoinen kiriminen, mutta uskoisin että kaikki menee ihan hyvin.


5 kommenttia:

  1. Moikka! Oon iloinen, että löysin sun blogin. Olen 25-vuotias nainen Salosta ja harkitsen vakavasti muuttoa Norjaan. Muutan yksin, eikä minulla ole Norjassa kontaktihenkilöitä - eikä työpaikkaa, vielä. Muutan aikaisintaan loppukesästä.

    Voisitko neuvoa minua, mitä kaikkea minun pitää tajuta ottaa huomioon? Miten vaikeaa Norjasta on ensinnäkin löytää töitä? Onko työpaikkaa mahdollista saada tällä lailla "etänä", vai onko reaaliteetti se, että minun on muutettava ensin ja alettava etsiä töitä vasta siellä jo ollessani?

    Osaan suomen lisäksi englantia, ranskaa ja jonkin verran ruotsia... Englannillahan siellä vissiin aika hyvin pärjää? Oman alan töihin tuskin pääsen, koska olen toimittaja ja menee aikaa ennen kuin norjankielen taitoni on sillä tasolla, että voisin taas kirjoittaa työkseni. Mutta onneksi olen avoin melkein mille työlle vain. Mites esimerkiksi tuo kalateollisuus, onko siellä tosiaan työpaikkoja tarjolla kuin Nokian linjalla konsanaan, että senkun vain ilmoittautuu töihin?

    Kovasti kaipaisin neuvoa myös sellaisten käytännön asioiden kanssa kuin verotus, sosiaaliturva, terveydenhuolto, Norjan väestörekisteri ja muu maahanmuuttoon liittyvä paperityö... Jos on hyviä vinkkejä antaa niin mielelläni otetaan vastaan!

    VastaaPoista
  2. Moikka. Kannattaa lukea tietoa netistä. Tämä on hyvä sivu: http://www.norden.org/fi

    Sekä tässä on ihan mielenkiintoinen artikkeli: http://www.hs.fi/kotimaa/a1388812675350 sekä:
    http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/norjasta-tyopaikka-loytyy-jopa-samana-paivana/646146/

    + http://toimistot.te-palvelut.fi/pohjois-pohjanmaa/toihin-norjaan

    Uskoisin, että Pohjois-.Norjaan pääsee töihin kalateollisuuden pariin erittäin helposti. Ruotsinkielen taito on hyödyksi. Täällä etelässä ei töitä saa ilman ruotsin tai norjankielen osaamista. Pohjoisessa varmaan vähän rennompaa ja jos sinulla ruotsinkielen taitoa on niin se tosiaan auttaa. Kyllä ilmeisesti usein vaaditaan ruotsinkielen taitoa, mutta riippuu siis tietysti, että mihin menet töihin. Öljyteollisuuden parissa työnskenteleviltä vaaditaan joissain toimissa vain englanninkielen taitoa.

    Itsehän muutiin valmiiseen asuntoonpoikaystävän luokse ilman sen suurempia paperinpyörityksiä. Kannattaa siis katsoa tietoa netistä ja ehkä liittyä facebook ryhmäään: "Norjassa rantautuneet suomalaiset". Siellä ihmiset varmasti osaavat neuvoa enemmän. Itse kun ei henkilökohtaista kokemusta asunnon hankinnasta tai veroista ole (en ole töissä). Verotus nyt tietenkin on korkea ja kaikki kallista, mutta niin ovat palkatkin korkeampia.

    Työpaikkoja Norjassa voit katsella: http://www.finn.no/

    VastaaPoista
  3. Iloa kielenopiskeluun! Pidin tuota Stein på Stein -kirjaa tosi hyvänä, mutta kurssillamme oli juurikin kuvaamasi ongelma; puhe vaihtui englantiin, kun opettaja ei ollut kuulolla :(

    Meillä on samat kuviot kuin teillä nyt kotona, turskaksi yritämme arjesta selvitä. Mieheni on tosin suomenruotsalainen, mutta asunut täällä jo niin pitkään, että norja taittuu vallan mainiosti. Eiköhän vaan jutella norjaksi kaikki se, mitä osataan, eihän tätä kieltä opi kuin puhumalla :)

    ps. Jonnalle multa aivan samat terveiset, kuin Heiniltäkin; etelässä, ja etenkin Oslossa täytyy sujua ruotsin- tai norjankieli, jotta saat töitä. ...ellet sitten ole niin onnekas, että saat englanninkielisen paikan kansainvälisestä yrityksestä. Niihin tehtäviin on pal-jon hakijoita. Työnhaussa tärkeintä on tapaaminen kasvokkain ja suosittelijat, etänä se ei siten onnistu (ellet nyt ole esim. sairaanhoitaja ja tulossa rekryfirman kautta). Onnea matkaan, tämä on kaunis maa!

    VastaaPoista
  4. Itse olin hotelli/ravintola-alan töissä Oslossa, puhuin ensimmäisen vuoden ongelmitta englantia, kukaan ei vaatinut norjankielen taitoa, ei edes ruotsia, mutta kun muutin Sör-Tröndelagiin pienelle paikkakunnalle, jossa kävi paljon turisteja, en enää pärjännytkään paikallisten vanhempien työntekijöiden kanssa englanninkielellä, vaan oli pakko alkaa puhumaan norjaa, vuodessa sitä oppi kyllä ymmärtämään loistavasti vaikka itsellä olikin rima niin korkealla että puhuminen pelotti. No, monet naurut raikuivat työpaikalla minun norjankielelle...onneksi oli niin mukavia työkavereita ettei niille voinut edes suuttua vaan nauraa mukan ;D

    VastaaPoista
  5. Nojoo, Kyllä minunkin ukrainalainen luokkalaiseni sai töitä ravintolasta heikolla norjankielen taidolla. Nopeasti he kyllä sivuuttivat hänet antaen hänen vuoronsa syntyperäiselle norjalaiselle, joka ko. ravintolaan haki töihin. Eli siis on töiden saaminen mahdollista, mutta vaikeaa. Sekä keikkatyöläiseltä saattaa lähteä keikat paremman kielitaidon omaavan työntekijän matkaan..

    VastaaPoista