keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Itsekuivattua ruokaa deguille

Itse ruokana sekä myöskin herkkuna toimiva itsekuivatettu ruoka on halpaa, terveellistä ja muutenkin mukavaa puuhailua lemmikin omistajalle. Itse tykkään olla perillä mitä lemmikkini syövät. Eläinkaupan ruoista kun ei aina valitettavasti tiedä. Vaikka joku ruokapaketti olisi juuri deguille suunnattua saattaa se sisältää ravintoarvoiltaan aivan väärää ravintoa. Varsinkin juuri degujen ruokavalion kanssa on oltava tarkkana. Ne ovat herkkiä diabetekselle sekä kaihille, jotka molemmat ovat valitettavan yleisiä lemmikkideguilla ihmisten tietämättömyyden vuoksi. Onneksi nykyään niiden ravintosuosituksista aletaan olla enemmän perillä ja ihmisiltä löytyy terveellisempiä ja onnellisempia deguja.

Tässä kuvaa kuivausprojektista:

Varsiselleriä, Juuriselleriä, Kukkakaalia, Fenkolia, Kevätsipulia.

1. Ensin pilkotaan juurekset ohuiksi viipaleiksi. Ohuiksi sen vuoksi, että ne kuivuvat nopeammin eikä ne pääse vahingossa homehtumaan.

2. Sen jälkeen juuresviipaleet asetetaan tasolle, esimerkiksi uunipellille pyyhkeen päälle. Pyyhe imee niistä kosteutta ja auttaa kuivumissprosessissa. Itse käytän asiaan tarkoitettua kuivauskonetta (joka on muuten loisto-ostos!) Huom. Juuresten täytyy olla lämpimässä ja vaihtuvassa ilmassa. Ei siis tiiviisti suljetussa ja vedottomassa tilassa. Vihannekset voi laittaa myös uuniin mietoon lämpötilaan ja mielellään ovi hieman auki. Varo, etteivät ne ala kypsymään.

3. Anna vihannesten kuivua kunnes ne todellakin ovat kuivia. Mikäli laitat ne suljettuun laatikkoon liian aikaisin, ovat ne vaarassa homehtua. Mikäli kuivatat talouspaperin päällä, saattavat ne tarttua siihen kiinni, eli vihanneksia kannattaa tarkistella ja käännellä vähän väliä. Kuivattamisprosessissa paperin päällä kestää useampi päivä.

Minulla on kestänyt kesäkurpitsan kuivatuksessa jopa viikko. Kuivauskoneella siihen menee n. 7~ tuntia, riippuen kuivatettavasta ja sen koosta.

Kevätsipulia
Juuriselleriä
varsisellerin lehtiä
VarsiselleriäJuurekset pilkottuna kuivaimessa.Saivat degut ruokaa tuoreeltaankin.

Lopputulos: varsiselleriä, juuriselleriä sekä kevätsipulia
Kukkakaali eikä fenkoli mahtuneet mukaan koneeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti