perjantai 17. toukokuuta 2013

17. Mai

Norjan kansallispäivä

Ensinnäkin: Hyvää syntymäpäivää Norja! Tänä päivänä tuli täyteen 199 vuotta siitä kun Norjan perustuslaki allekirjoitettiin. Tämä on suuri juhlapäivä koko puolella maata ja juhlapäivän kunniaksi järjestetään juhlakulueita eri kaupungeissa koko päivän ajan. Vaikka Kristiansand onkin viidenneksi suurin kaupunki oli meno keskustassa kuin suurkaupungissa. Koko kaupunki oli kerääntynyt keskustaan katsomaan kulkueita kansallispuvut päällä. Norjassa on tapana pitää yllä kansallsipukua (Bunad), jonka ulkonäkö vaihtelee riippuen siitä  mistä päin Norjaa on kotoisin. Joka kaupungilla on omansa. Kristianin äidin kansallispuku on kotoisin hänen syntyseuduiltaan. Ihmiset siis tunnistavat toisiaan katsomalla mistä kukakin on alkuperältään kotoisin. Suurimmalla osalla miehistä on puku päällä, mutta jotkut käyttävät miehille tarkoitettuja kansallispukuja. 17.mai on tärkeä päivä Norjalaisille.Aamu alkoi huonoissa merkeissä. Herätys oli seitsemältä aamulla ja tarkoituksena oli mennä katsomaan lasten paraatia. Paraatia, joka koostuu Kristiansandin eri koulujen oppivelvollisista oppilaista. Katsojina on lähinnä lasten vanhempia ja ihmisiä, joilla on tuttuja lapsia paraatissa. Heräsin kovin tukkoisena ja kipeänä. Flunssa oli pahentunut. Yhteistuumin päätimme olla menemättä lasten paraatiin, joka olisi alkanut yhdeksältä. Jatkoimme unia muutaman tunnin verran ja heräsimme kello yhdentoista maissa. Tv:stä tuli lähetystä eri puolelta Norjaa, lähinnä Oslosta. Tv:stä näytettiin miten kansallisuuspäivää vietetään eri puolellla Norjaa. Oslossa oli suurin juhlakulkue kuninkaan linnan ohi. Kuninkaallisperhe seisoi parvekkeella vilkutellen kulkueille. Laitoimme itsemme valmiiksi hienoihin vaatteisiin, Kristianilla puku ja minulla mekko. Lähdimme Kristianin vanhemmille siinä yhden maissa iltapäivällä syömään kansallispäivän Brunssi; Kalalefsejä, Suolalihaa litteän leivän päällä sekä kermaviilipuuroa. Pettymyksekseni en maistanut yhtään mitään, joten uusi makuelämys kermaviilipuuro (rømmegrøt) meni sivu suuhun. Sain onnekseni Gørililtä rasiallisen puuroa mukaan, josko muutaman päivän kuluessa olisi makuaistini parantunut. 

Kolmet syntymäpäivät


Saimme Kristianin kanssa jaetun syntymäpäivälahjamme etukäteen; Yleiskoneen keittiöön. Mahtavaa! Koneella voi tehdä lähes mitä vain: Pilkkoa, murskata, mehustaa, paloitella jne. Kone tuli juuri oikeaan tarpeeseen. Alla olevissa kuvissa voi nähdä myös brunssillaa tarjoiltavat Lefset sekä suolalihat litteän leivän kera.

Juhlakulkue

Brunssin jälkeen lähdimme porukalla kaupunkiin seuraamaan "ihmisten kulkuetta": Folketog. Kyseessä siis kulkue, joka koostuu eri alojen ja organisaatioiden ryhmistä, jotka kävelivät kulkueessa keskustan läpi. Ihmiset olivat kerääntyneet kulkueen varrelle tutuille paikoilleen odottelemaan kulkuetta. En ole ikinä nähnyt niin paljoa ihmisiä kaupungilla.


Seisoimme ehkä vähän huonossa paikassa seuraamassa ohi kävelevää kulkuetta, sillä moniin ryhmiin kuului pienimuotoista esiintymistä ja koska seisoimme kulkueen loppupuolella olivat kulkijat jo hieman uupuneita. Ei se kovastikaan tuntunut tosin menoa haittaavan. Meillä oli hyvät paikat nähdä kulkue ilman, että olisimme joutunut tirkistelemään ihmismassojen takaa. Sain hienoja kuvia kulkueesta:
Kulkueen jälkeen ostimme Svelet alla olevan kuvan pikkukojusta. Minullakin sattui tuuri sen suhteen, että maistoin jotain. Päälle tietysti runsaasti hilloa ja voita. Yleensä tapana on syödä paljon jäätelöä juhlapäivän kunniaksi. Kuvassa Kristianilla roikkuu rinnassa Norjan lipun värinen koriste. Se on yleinen koriste ja myös Norjan kuninkaalla roikkuu kyseinen koriste hänen rinnassaan.Komea Kristian + takana Svele/lefsa koju.

Loppuhuipennus

Kulkueen jälkeen menimme kotiin huilahtamaan muutamaksi tunniksi. Aikaa oli vierähtänyt useampi tunti, joten meillä ei ollut kovinkaan kauaa aikaa rentoutua. Kristian teki meille ruoaksi lihapullia ekstra chilillä, jotta minäkin maistoin jotakin. Kello kymmenen maissa illalla lähdimme kohti keskustaa. Parkeerasimme auton uuden uimahallin parkkihalliin ja kävelimme kohti Christiansholmin linnaketta. Linnakkeelta on paras näkymä kohti illan loppuhuipentumaa, ilotulituksia. Ilotulitukset laukaistiin mereltä, pienestä laivasta. Kristiansandin jäätelötehdas Henning-Olsen tarjoaa ilotulitukset joka vuosi Norjan kansallisuuspäivän kunniaksi. Ilotulitus alkoi noin 22:50.
Ilotulituksien jälkeen jäimme kuuntelemaan aukiolle jazz musiikia. Kyseinen yhtye on joka vuosi soittamassa tietyt kappaalet, jotka kertovat lähinnä Kristiansandista. Ihmiset tanssivat ja lauloivat mukana. Tunnelma oli korkealla ja ihmiset iloisia. Hetken musiikkia kuunneltuamme päätimme käydä katsastamassa jokavuotisen tivolin Odderøyalla. Sinne oli kävelymatkaa noin kilometrin verran. Tivoli oli pieni, mutta värikäs ja valoisa. Siellä oli vaikka mitä härpäkettä ja peliä. Minua ei huvittanut mennä mihinkään laitteeseen, mutta halusin silti kävellä tivolin läpi. Ihmisiä oli paljon. Lähinnä humalaisia Russ nuoria.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti